Bijscholing Nidra Yoga

Afgelopen vrijdag heb ik mijzelf getrakteerd op een yoga-dag voor mijzelf. En tegelijk was het een bijscholing zodat ik dit moois ook kan overdragen; Nidra Yoga. Oftewel als je Nidra Yoga letterlijk vertaalt; de slaap van de yogi’s.

Hoewel dit type van yoga je tot heel diepe ontspanning brengt, blijkt het dat je er niet bij slaapt. Nou ja, in het begin misschien wel. Alles in het leven moet je immers eerst leren, zo ook Nidra Yoga. Bij Nidra Yoga ga je via een vrij vast ritueel jezelf voorbereiden op de zeer diepe slaapmeditatie die Nidra Yoga is. Eerst richt je de aandacht op het fysieke lichaam, dan breng je de aandacht naar de adem via ademoefeningen om dan door de staat van de slaap te komen tot een diep niveau van bewustzijn; de droomloze slaap. Dit doe je terwijl je ligt op je mat waardoor het lijkt alsof je niets doet… maar ontspannen kan hard werken zijn!

De bijscholing was van Annemiek Latour in een schitterende oude kerk in Ransdorp. Wat een prachtige plek. En vanwege het heerlijke weer konden we buiten in de kerktuin op elkaar oefenen. Op de foto’s zie je een kleine impressie van de kerk buiten- en binnenkant. Annemiek komt uit de traditie van de Raya Yoga, en de techniek die zij ons leerde is die van de Himalaya traditie. ( De foto komt van internet en is niet van de Nidra Yoga bijscholing)

Weer heel anders dan de Nidra Yoga die ik zelf bij de Hatha Yoga ( In Parmarth Niketan Ashram, Rishikesk) onder aan de Himalaya in India gedaan heb. Hierbij werden naast het voorgaande ook visualisaties van situaties aangeboden die een chakra als thema hadden. Afgelopen seizoen heb ik bij Yoga Centrum Leusden zelf twee keer Yoga Nidra aangeboden en het werd met veel enthousiasme ontvangen. Nu heb ik nog meer handvatten om hier vorm aan te geven. En volgend seizoen komt dit dan als wekelijkse les op het rooster, hoe gaaf is dat?!

Een heerlijk moment voor iedereen die toe is aan rust en ontspanning. Maar dan op een diep niveau en op een manier die je met enige training ook op andere momenten zelf op kunt roepen. Een andere keer zal ik nog meer vertellen over de Yoga Nidra zelf. Maar laat voor nu gerust een reaktie achter……. vind ik leuk.

  • Wat roept het verhaal bij je op?
  • Zou je zelf mee willen doen?
  • Een proefles deze zomer, zin in?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s