Zandmandala

GROOT, mooi, vrouwelijk, spontaan, uniek, gewoonweg fantastisch!!! Ik kan wel even doorgaan zo, over de grote zandmandala die we dit jaar gelegd hebben samen.

Eind van de ochtend ben ik begonnen met het uittekenen van cirkels en lijnen om de mandala vorm te geven. Vanaf 14:00 uur ging de deur open voor yogi’s van Yoga Centrum Leusden die graag mee wilden helpen. Van tevoren waren hier geen aanmeldingen voor, dus even kneep ik hem en was bang er alleen voor te staan. Maar er kwamen vijf lieflijke dames helpen en een bezoekster om het wekt in uitvoering te inspecteren.

Dit jaar had ik het (vogel)zand gekleurd en gezeefd. Wat een genot om daar mee te werken. Er waren bloemen gedoneerd, maar niet zo veel dit jaar, dus kleur in de mandala kwam vooral van het zand. Daarnaast hebben we allerlei andere materialen  gebruikt, zowel natuurlijke materialen alsook glas en folie. Maar wat je er ook voor gebruikt, het is de handeling zelf die wat met je doet. De concentratie, het ritmisch rondgaan, zien hoe het groeit, beleven hoe iedereen een inbreng kan hebben en het uiteindelijk toch één geheel wordt. Inge zei het heel treffend, met een kwastje in de hand om de imperfecties nog net even bij te werken: “Het lijkt wel therapeutisch”. En eigenlijk is dat ook zo.

Het maken of zelfs alleen het kleuren van een mandala heeft al vele goede werkingen. Je gedachten komen tot rust, de adembeweging komt tot rust, de hartslag vertraagd, de kleuren doe iets met je en zo ook het ritmische rondgaan.

Zaterdag voor het leggen van de mandala kreeg ik een boek cadeau. Het was een geweldige verrassing en ik ben er heel blij mee; De mandala gids. Hierin staat van alles over mandala’s. Mandala’s en het gebruik binnen verschillende culturen, het gebruik van kleuren, hoe de mandala doorwerk op de geest en zelfs het spirituele leven. Bezig zijn met mandala’s en yantra’s is dan ook een vorm van yoga. Dus als je te oud en stram voelt voor de ‘gebruikelijke’fysieke yoga, dan kun je altijd nog verder met mandala’s en yantra’s kleuren.

Ik ben trots op wat we dit jaar gemaakt hebben en ik geloof dat we allemaal genoten hebben van yogalessen om de mandala heen. Het is jammer dat het weer voorbij is, maar we hebben de foto’s nog. Al bleek het nog wel lastig om het mooi Op de foto te krijgen. Oordeel zelf maar:

IMAG4513

mandala opbouw 1  mandala opbouw 2

mandala opbouuw 3  mandala opbouw 4

IMG-20191027-WA0027  mandala helemaal wit

mandala geel  mandala les yvonne

mandala avond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s