Tips voor positiviteit in het Coronatijdperk (1-7)

Positiviteit is wat we nodig hebben. Daarom vind je hier iedere dag een vrolijke, nuttige of serieuze tip om deze Corona-periode door te komen.

Tip 7: Eet niet meer dan je nodig hebt.

Om gezond te zijn heb je gezonde voeding nodig. En om gezond te zijn is het nodig dat er balans is tussen aan de ene kant wat je tot je neemt en aan de andere kant wat je verbruikt en weer uitscheidt. Eet dus Niet Meer dan je nodig hebt.

Veel mensen hebben nu, op dit moment, een pietsie tot een boel meer gezond maar ook meer ongezond voedsel ingeslagen dan ze nodig hebben. Best begrijpelijk. Maar laat je nu niet verleiden om dat lekkers dan ook snel op te maken. Nu het werkzame leven veel rustiger is, is de dagelijkse beweging een stuk minder en daarmee ook de behoefte aan voeding, laat staan snacks en snoep.

De eerste grapjes zijn er al dat we allemaal dikker zullen zijn als de Corona-isolatie weer wordt opgeheven. Maar dit kan ook een tijd zijn om juist je eigen pad te vinden, ook op het gebied van eten. Ik hoor normaal zo veel mensen zeggen dat een paar kilootjes afvallen niet lukt door alle verleidingen op de werkvloer; traktaties bij verjaardagen, geboortes, jubilea, de wekelijkse borrel, en zo meer. Welnu, op dit moment zijn die verleidingen voor deel mensen niet aan de orde. Nu je niet naar buiten kunt, keer naar binnen en luister naar jezelf. Begin bij het luisteren naar je lijf, en geeft het datgene wat het nodig heeft om gezond te zijn en te blijven!

6: Thuis drink je de lekkerste koffie!

Eigenlijk is dit een vrolijke noot van mijn echtgenoot. In het verleden stond hij op zijn werk een paar keer per dag in de rij bij een koffieapparaat, om een kopje koffie te bemachtigen. De koffie was niet slecht maar ook nooit geweldig. Om die reden is hij al jaren geleden gestopt met koffie drinken op het werk, hij drinkt er nu alleen nog maar thee. Maar nu hij moet Thuiswerken……. heeft hij heel de dag de lekkerste koffie!

Werk je thuis? Probeer dan toch te genieten van de kleine positieve dingen zoals de lekkerste koffie, thee, chocolademelk of wat al niet meer. Geniet ervan!

Tip 5: Slaap tussen de frisse, schone lakens

Vind jij het ook zo heerlijk om je bed in te duiken tussen de frisse, schone lakens? Ik geniet daar elke week weer van. Ik heb geleerd mijn bed vaker te verschonen als ik verkouden ben of de griep heb. Of na nachtelijk zweten door ‘die tijd van de maand’ of de overgang, of een hete zomerdag. Ook als er dieren bij je in bed slapen is het fijn om met grote regelmaat beddengoed te verschonen. Waarom? Omdat in je bed alles achterblijft; huidschilfers, haren maar ook bacteriën en virussen.

Nu met Corona dus de tip; verschoon met regelmaat lekker je beddengoed en geniet er met volle teugen van! (De foto komt van http://www.Blokker.nl)

Tip 4: Maak eens een praatje met de buren.

foto: kaart van Etsy

En hoe bevalt het? Thuis werken, en met alles meer aan huis gekluisterd zijn? In ons normale drukke leven schieten leuke contacten als die met familie en vrienden er soms al snel bij in. De eigen buren kennen veel mensen al helemaal niet. Maar nu je thuis bent, zie en hoor je elkaar veel meer. Maak ter hernieuwde kennismaking eens een praatje met je buren. Door de schutting (lekker veilig), over de heg of op straat. Maar houdt ook dan gepaste afstand.

Nu meer mensen overdag thuis zijn kunnen er ook irritaties ontstaan over bijvoorbeeld geluiden. Maak daarom eens een praatje. Heb interesse in de ander en je zult merken dat je het terug krijgt. En al kletsend blijkt overlast vaak best bespreek en mogelijk kom je zo samen tot een oplossing om de eventuele overlast dragelijk te maken.

Tip 3: gebruik een tongschraper

Yoga kent naast de asana’s (houdingen) ook kriya’s en dat zijn reinigingsrituelen. Bij ‘jezelf reinigen’ hoort ook het reinigen van de mond. In de westerse landen poetsen we alleen de tanden. Maar een yogi gebruikt ook een tongschraper om de tong te reinigen. Met de tongschraper haal je oud vuil weg, onverteerde resten, virussen en bacteriën.

Met een tongschraper begin je aan de achterkant van de tong zo ver mogelijk in de keel en heel rustig haal je dan de tongschraper naar voren. Spoel hem af onder de kraan en doe het nog een keer. Je herhaalt het geheel zeven maal.

Denk erom, het gaat om een gezonde reiniging van de tong en mond. Er horen bacteriën te zitten en het is dus de bedoeling dat je het overschot verwijderd, meer niet. Ga niet als een gek duwen en trekken op/aan de tong.

Het tongschrapen is geen oplossing om het nieuwe virus niet te krijgen. Maar het houdt wel bacteriën en vuil weg die het immuunsysteem kunnen ondermijnen en het voelt heerlijk fris. Een betere reden is er toch niet?

Tip 2: Doe thuis een uurtje yoga.

Elke week neem je de tijd om naar een yogales te komen en ook nu kun je er vast een uurtje voor vrij maken. In de lessen heb je genoeg kennis opgedaan om nu thuis yoga te kunnen doen. Het enige dat je nodig hebt is een matje en een rustig plekje. Om tijdens jouw yoga alles aan bod te laten komen kun je het schema uit een eerder blog gebruiken (zie onder). Denk eraan, begin vooral met de oefeningen die je fijn vindt om te doen! En wie weet vind je yoga in je eigen huis straks zo fijn, dat als de lessen weer starten, dat je thuis een tweede yogamoment erbij plant. https://yogacentrumleusden.wordpress.com/2019/11/25/jouw-eigen-yogales-maken/

Tip 1: Koop mooie bloemen voor jezelf.

Bijna iedereen houdt wel van een bloemetje op tafel. Maar als je aan het werk bent dan staan ze te stralen terwijl je niets van ziet. Koop daarom nu prachtige bloemen voor jezelf en versier je huis, nu je meer tijd thuis doorbrengt. Bloemen fleuren je humeur op. – En je steunt ermee de lokale ondernemer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s