Reuzen Mandala van zand op Diwali

Het is nu een prachtige traditie om op de dag dat Diwali start, het lichtjes feest in India, een enorme mandala van zand in de zaal te leggen. Vorig jaar deden we dat met 6 dames en dat was reuze gezellig. Helaas mochten we door Covid-19 dit jaar niet in groepen samenkomen, dus heb ik de mandala in mijn eentje gelegd. Het is erg leuk om te doen, maar ooohh wat heb ik jullie gemist. Toch ben ik blij met het resultaat en ik laat hem lekker liggen tot de lessen weer in de zaal beginnen, ik ben minder blij met de spierpijn…..

In de mandala staan lichtjes. Bij ons in het westen zijn dat waxinelichtjes, in India zijn het diya’s; kleine kommetjes met ghee en een lontje wat aangestoken wordt. Diwali gaat namelijk over dat licht, het licht in je leven en Diwali viert de overwinning van licht over duisternis.

Licht dat staat voor het goede, het positieve, het mensvriendelijke. Duisternis dat staat voor het kwade, het negatieve voor datgene wat mensonvriendelijk is. In de betekenis van overwinning van licht op duisternis, roept het Divalifeest een ieder op om het kwade (en het negatieve) in zichzelf te overwinnen door het goede, het positieve meer ruimte te geven.

Diwali is een feest voor iedereen arm of rijk jong en oud, man en vrouw, en wordt gevierd op de donkerste nacht van het jaar wanneer de maan volledig achter de aarde is. Tijdens Diwali kijk je als mens terug naar het afgelopen jaar en naar wat goed en wat niet goed ging. In familie verband worden er lichtjes aangestoken en gefeest met zoet eten en vuurwerk. Met het aansteken van het licht verbrand je het kwade en kijk je vooruit met een positieve blik. Licht staat symbool voor succes en hoop en op Diwali neem je als het ware pauzemoment en maak je daarna een nieuw begin!

Maar in de zaal valt de mandala het meeste op. En ik weet dat de mandala altijd veel vragen oproept, dus hier verklap ik een paar geheimen.

  • Van tevoren leg ik lijnen, vooral de cirkels zijn erg belangrijk. Zonder een richtlijn blijft de mandala anders niet symmetrisch. In ieder geval niet bij mij.
  • Het zand is voor het derde jaar vogelzand wat normaal onder in de vogelkooi gaat. Vogelzand is te grof heb ik inmiddels geleerd en dus nu zeef ik het van tevoren drie keer.
  • Die leuke kleurtjes maak ik zelf met wat verf en water wat ik door het zand doe. Goed roeren en een week drogen op de verwarming en het is vrolijk gekleurd zand, zoals niemand anders heeft.
  • De mandala van dit jaar is net over de twee meter groot. Dat weet ik omdat ik van tevoren de begeleidende cirkels heb opgemeten en ik heb ze helemaal uitgevuld! De grap is dat je op foto’s altijd moeilijk kunt inschatten wat afstanden zijn, ( je kunt er nog net fatsoenlijk omheen lopen om bij je yogamat te komen).
  • Net zoals dat je op de foto eigenlijk niet de juiste kleuren ziet en alle details die erin zitten. Ik hoop dat jullie het heel binnenkort met eigen ogen mogen bekijken.
  • Dat wat de glinstering op de foto veroorzaakt zijn glazen druppels. Het effect is pas echt mooi met weinig lamplicht en veel kaarsjes.
  • Het leggen van een zandschildering heet Rangoli in India. En mensen die er bedreven in zijn leggen het helemaal met de hand, ieder perfect cirkeltje. Ik heb dit jaar wat flesjes gekocht en dat scheelde enorm. Ineens kon ik best snel de lijnen tekenen.
  • De mandala blijft een hele week liggen en we doen dan alle yogalessen om de mandala heen. Na die week gaat de bezem er door heen en verdwijnt de hele mandala in de prullenbak.

Het is niet jammer dat de mandala weer verdwijnt maar juist binnen de traditie van Diwali een ook mooie les in loslaten. Want niets in het leven is immers blijvend, alles is aan verandering onderhevig. En om iets nieuws te kunnen creëren en/of te ontvangen zal je iets anders los moeten laten. Als een boom die in de herfst zijn bladeren loslaat om in de moeilijke winterperiode tot rust te komen. Zoals de afgevallen bladeren voeding zijn voor de boom in de nieuwe lente zo zijn de levenslessen die achter je liggen voeding om in het Licht van het leven positief vooruit te gaan tijdens Diwali.

Een gedachte over “Reuzen Mandala van zand op Diwali

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s