Yoga voor mensen met chronische pijn?

Alweer een weekje geleden had ik een mooi contact met een fysiotherapeute die werkt in een praktijk gespecialiseerd in het behandelen van mensen met chronische pijn. Soms kan pijn niet meer behandeld worden. Fysiek zijn alle obstakels uit de weg geruimd. De pijn is dan vaak een restverschijnsel wat tijd nodig heeft om te helen, of er is nog pijn uit verkramping die weer ontstaat uit de angst voor pijn.

Een oud versje zei al eens: Een mens lijdt dikwijls het meest van het lijden dat hij vreest.

Deze dame, ik noem haar hier Anneke, verwijst al geruime tijd mensen die uitbehandeld zijn naar yoga. Yoga laat je je lichaam weer voelen. Yoga brengt je naar binnen, laat je ervaren wat er is in het hier en nu en yoga leert je dat het er mag zijn. Niet dat er ook maar iemand is die komt omdat hij/zij graag wil leren dat het OK is dat er pijn is. Van pijn wil je juist af niet waar? Maar pijn is een signaal. Je lichaam praat tegen je en van nature kan het lichaam zelf vertellen wat goed voor je is en wat niet. Helaas zijn we in onze maatschappij en cultuur het vermogen kwijt geraakt om te luisteren naar wat het lichaam te zeggen heeft. Maar dat wil niet zeggen dat het lichaam niet meer tegen je ‘praat’. Integendeel, je lichaam gaat tegen je ‘schreeuwen’, onder andere via pijn.

En zo kwamen Anneke en ik dus in gesprek over yoga voor mensen die chronische pijnklachten hebben. Yoga kan (veel) verlichting brengen. Door het doen van lichaamshoudingen en ademoefeningen maar ook door bewustwording. Wat gebeurt en eigenlijk van binnen? Wat is mijn reactie daarop, zowel in denken als in het lijf? En heel belangrijk; Wat kan ik wel? Wat voelt goed zonder dat het pijn oplevert. Want vaak kan dat ook; bewegen zonder pijn, maar je weet niet waar je dat zoeken moet.

En zo ben ik geïnspireerd geraakt om het komende seizoen lessen op te zetten voor mensen met chronische pijn. Door dat in een groep aan te bieden hoop ik dat de drempel weg is om ‘in een yogagroep’ te stappen. Iedereen zit dan immers in hetzelfde schuitje.

En wat betreft de lessen, die zullen aan de groep aangepast worden.

  • minder prestatie in de houdingen
  • luisteren naar het lichaam
  • onderzoeken wat het lichaam aan kan
  • verruimen van binnenuit middels de adem
  • leren loslaten
  • reacties onderzoeken zowel lichaam, geest en adem
  • bewustzijn vergroten over eigen kunde en keuzes

September gaat het nieuwe seizoen weer van start, en als het aan mij ligt komen er lessen Yoga voor mensen met chronische pijn op het rooster te staan. Voor nu, ben ik heel benieuwd hoe anderen er over denken. Zou je het mensen aanraden? Heb je zelf pijnverlichting ervaren door yoga? (IK WEL!). Denk je dat het helpt om met gelijk gestemden deze yogalessen te volgen?

Laat het me weten! Ik kijk uit naar je reactie. Lieve groet van Yvonne

P.S. nu lijkt het erop dat ik de lessen dan op vrijdagmiddag aan zal bieden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s