Diwali, het lichtjesfeest uit India

Diwali is vanuit de hindoestaanse traditie een vijf dagen durend feest. Diwali start op nieuwe maan van de Hindoestaanse maand karthika en daarom verandert ieder jaar de datum. Op de derde dag is er Laksmi Pusha. Op deze dag gaan de mensen naar de tempel voor de rituelen en zegeningen. Daarna gaat men naar huis en worden er allerlei zoete lekkernijen gedeeld.

Yvonne maakt ‘rangoli’.

Voor de voordeur is er met rangoli, dat is een zandschildering, een mooie afbeelding gemaakt. Dit betekent welkom! Diwali is een feest van open deur, open hart en open geest. Er worden heel veel lichtjes aangestoken. Traditioneeel zijn dat dija’s. Kleine aardewerken bakjes met een tuutje eraan. Daarin zit ghee (geklaarde boter) of olie met een lontje. Maar het hele huis wordt ook verlicht met elektrische lichtsnoeren, zoiets als onze kerstlampjes.

Diwali viert de overwinning van goed over kwaad, van kennis over onwetendheid en hoop over wanhoop. Het is ook een moment van stilstaan bij het afgelopen jaar. Je kunt voor jezelf, maar ook samen, kijken naar wat er geweest is. Wat heeft dit afgelopen jaar je gebracht? Wat wil je loslaten en wat wil je positief meenemen? Diwali viert de lieflijkheid van het leven, en iedereen doet mee. Het is het grootste feest op de Hindoestaanse kalender.

Dit feest is zo prachtig. Niet alleen om te zien, maar juist ook die uitnodiging tot reflectie, de uitnodiging om samen te komen, te delen en positief vooruit te gaan. En daarom is er dit jaar voor de vierde keer een reuzen-mandala van zand gelegd in de yogazaal. Alle lessen waren deze week, van 1 tot en met 6 november, om de mandala heen. Hij was weer prachtig dit jaar en we hebben genoten van de lichtjes, de sfeer en elkaar. De foto’s spreken denk ik voor zich.

Met de mandala wensen we iedereen voorspoed en licht op het levenspad. Shubh Diwali!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s