Yoga voor mannen op zondagochtend

Vanmorgen was het dan zover. Ik gaf een yogales waar alleen mannen aan mee mochten doen, beginners en gevorderden. Misschien is het idee nieuw hier in de regio, maar het bestaat toch al wel wat langer. In Amerika is er zelfs een term voor BROGA wat afgekort is van ‘Brother Yoga’.

Waarom en hoe het ontstaan is is mij niet bekend. Het kan zijn om terug te gaan naar de ‘roots’. In het oude India deden immers alleen mannen aan yoga, de vrouwen hadden het veel te druk daarvoor. Of deden mannen yoga samen, omdat een groep mannen nu eenmaal een ander energie heeft dan een groep vrouwen of een gemengde groep? Of wilden degenen die het opstartten zich verdiepen in houdingen die voor mannen meer toegankelijk zijn dan voor vrouwen? Wie weet was er nog een  heel andere reden.

In ieder geval heb ik altijd nadat ik van ‘broga’ hoorde wel eens door de ramen willen gluren bij een les met alleen maar mannen. Hoe gaat dat dan? Is dat anders dan? Hoe en waarin dan? Maar voor mij werd het niet door de ramen gluren. Vanmorgen stond ik ZELF als yogajuf voor een groep van acht mannen. Drie van de heren kende ik al en de andere vijf waren voor mij compleet nieuw. Ik was toch wel zenuwachtig, zoals eerlijk gezegd altijd voor een nieuwe groep. (Dus heel blij met de mij bekende heren, hun aanwezigheid gaf me wat rust). Het was superleuk om te doen. En ja, het was anders…. en toch ook weer niet ….. maar superleuk.

Wat er anders was? De energie was anders. En waarschijnlijk komt dat helemaal niet door man-zijn. Maar omdat mensen elkaar nu eenmaal niet kennen, iets deden dat voor de  meesten  nieuw was en dat ook nog in een onbekende omgeving. En de les? Ach…  ik blijf ik …..   en Hatha Yoga is Hatha Yoga.    Ik had gekozen voor een aantal heel bekende houdingen die velen wel kennen van foto’s. Held, boom, kat, hond, kind, plank, liggende torsie en meer. Voor wie mij en mij lessen kent was het dus niet ‘anders’ maar juist een heel normale les. Iedereen deed op eigen niveau mee en daar zag ik wel verschillen met de reguliere lessen. Sommige mensen hebben aanhoudend moeite met een held of plankhouding, maar die gingen vanmorgen bij iedereen in één keer fantastisch.

Ik dank alle aanwezige heren voor deze hele speciale les. Ik heb er van genoten. Ik hoop dat zij er ieder ook iets aan hadden en ze zijn zeer welkom bij de bestaande groepen. Het geheel is wat mij betreft voor herhaling vatbaar. Wie weet volgend jaar weer.

IMAG3711b

Ik wacht nog op toestemming voor het plaatsten van de foto. Dus tot die tijd alleen een niet al te herkenbare impressie van de les.

 

Yoga voor thuis

Naast de lessen in de groep, lekker een moment voor jezelf, is het ook fijn om yoga thuis te doen. En zo af en toe krijg ik dan ook de vraag over hoe je het beste yoga thuis kunt vormgeven. Ik ben ervan overtuigd dat het slim is om te beginnen met houdingen die je in de lessen prettig vindt. Yoga hoort immers altijd comfortabel en aangenaam te zijn. Door te beginnen met datgene wat je goed afgaat krijg je een goed gevoel, de yoga verdiept zich en dan krijg je op een gegeven moment vanzelf de behoefte om oefeningen toe te voegen of te verdiepen door bijvoorbeeld langer aan te houden of een langzamere adembeweging aan te houden. En hetgeen dat je prettig vind om te doen doe je vaak automatisch ook al op de juiste manier. Want thuis is er immers geen begeleiding. Begin je dan met houdingen omdat ze er op een plaatje zo mooi uitzien, dan kun je onbegeleid ook zo maar een blessure oplopen. En dat is nou net niet de bedoeling.

Hoe je dit het makkelijkste aanpakt is als volgt; Je schrijft de oefeningen op die je in de lessen het prettigst vindt. De houdingen / asana’s hebben namen, maar je kunt natuurlijk ook een eigen naam geven. Zolang jij zelf maar weet wat er bedoeld wordt. Het kan dan zijn dat je op 8 oefeningen komt (een mooi aantal om mee te starten) maar 5 daarvan zijn staande houdingen. Je wilt natuurlijk ook een beetje variatie. Leg daarom de oefeningen die je gekozen hebt eens langs het volgende overzicht.

STAAND ZITTEND LIGGEND
VOOROVER- / ACHTEROVERBUIGING
ZIJWAARTSE BUIGING
TORSIE
BALANS-/ EVENWICHTSHOUDING
ONTSPANNINGS-OEFENING

Wanneer je nu minstens in elke kolom een oefening hebt staan, dan heb je alvast een redelijke balans in de door jou gemaakt yoga-serie. Veel succes en laat me weten hoe het gaat!

D145_247_006_0004_600

YOGA ALLEEN VOOR MANNEN

Het is zo ver. Ik heb listig een poll op Facebook geplaatst om meer bekendheid te krijgen én om mannen uit te nodigen om zich eens aan yoga over te geven. Nu ja…. even lekker overdrijven hè… als mannen al moeite hebben om bij yoga op een matje te komen, dan zullen ze zich zeker niet snel ‘overgeven’. Maar elke reis begint met een eerste stap, dus ook de eigen yoga weg. Hieronder vind je de tekst die ik op Facebook heb geplaatst, en kom je nu via dit blog als man deze actie tegen; Je bent van harte welkom om mee te doen! Helaas ziet de Facebook-groep waar ik het geplaatst heb een ‘post’ al snel als commercieel en dan gooien ze minstens mijn bericht weg of ze gooien me zelfs uit de groep. Dus op hoop van zegen…… en dan zondag een zaal vol mannen?

 

YOGA ALLEEN VOOR MANNEN!!! Zondag 10:30 uur
(Bedankt voor het invullen van de poll.)

Ik bied mannen van Leusden een gratis yogales aan. En alleen mannen mogen mee doen. Tijdstip? Wat vinden jullie van een zondagochtend omdat veel mannen door de weeks werken? Zondag 10 maart en/of 17 maart om 10:30 uur. (5 kwartier)

Alle heren bedankt voor het invullen van de poll. Leuk om jullie reacties te lezen en ik had de uitslag niet verwacht. 11 mannen hebben geen tijd (maar willen misschien wel?) en 5 denken dat ze het niet kunnen (maar willen misschien wel?) Toch vinden 9 mannen yoga nog te soft. (Ik dacht toch echt dat dat beeld wel over was.) Niemand gaf aan dat het een probleem is om tussen al die vrouwen yoga te doen, al hoor ik dat wel om me heen als ik mannen over yoga spreek. Vandaar mijn uitdaging aan jullie. Kom eens yoga beleven, en laten we dat doen met mannen onder elkaar. (Oké, ik kan zelf helaas niet van geslacht veranderen…) Laat me weten of je mee wilt doen. Vanaf vier aanmeldingen gaat het door. (Vlak bij de Hamershof) Als een ander tijdstip beter uitkomt, dan kan dat ook in overleg.

Yoga-man-workout-fitness-866x487

Mannen en Yoga

Wat is het toch hier in het westen met mannen en yoga? Yoga komt uit India en heeft een oude oorsprong en inmiddels vele verschillende vormen. Van oudsher wordt yoga beoefend om je in balans te brengen en te houden. En wel op alle vlakken, fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel en meer. Je doet yoga preventief, dus om gezond te blijven en niet zwak of zelfs ziek te worden. Er zijn een aantal oude yogavormen zoals Kundalini yoga, Jnana yoga en Hatha yoga. En als je dan kijkt naar wat die Indiase mannen fysiek voor elkaar krijgen, dan zou je je als westerling toch maar een slappe oen voelen.

168d299af31b41e2a3feea9a2c468c2f

Maar zo niet de westerse man. Hier in Europa doen vooral vrouwen aan yoga. Misschien zijn vrouwen makkelijker in contact met hun innerlijke en voelen zo beter aan dat yoga hun een leidraad geeft om naar te richten. Of dat nu alleen lichamelijke beoefening is of een keuze voor een levenslange spirituele weg. Belangrijk bij de beoefening van yoga zijn adem en bewustzijn. Zijn in het hier en nu, met al je talenten en er mogen zijn. Zo kun je genieten van het leven. Niet dat er geen onprettige dingen gebeuren, maar je geeft ze niet meer aandacht dan nodig is.

Bij mannen lijkt dat anders te liggen. Voelen wat je nodig hebt, oefeningen doen om gezond te blijven (ik ben toch al gezond? Je hoort het ze denken), investeren in jezelf en leven in het nu. Mannen van hier (Europa) en nu (21ste eeuw) vinden dat maar zweverig en soft. Ten minste zo komt het op mij over. Maar hoe weet je nu echt wat er in al die mannenhoofden omgaat? Wel nu; daarom ben ik een poll gestart op Facebook. Daarin zijn een aantal mogelijkheden aan te geven waarom je als man niet aan yoga doet.

  • Yoga is te soft
  • Ik heb geen tijd voor yoga
  • Ik wil wel maar de lestijden sluiten niet goed aan
  • Ik denk dat ik het niet kan / te stijf / te dik / te ongezond
  • Ik denk dat ik te oud ben

Op het moment van schrijven is de pol nog maar net gestart, maar ‘Yoga is te soft’ staat nu al op de eerste plaats.  Jammer en hoe komen ze toch aan dat beeld? Want zodra je foto’s van yoga op zoekt van een man die yoga doet, dan staat er vaak een hele mooie man op, in de meest ingewikkelde of kracht vragende houding. Stiekem verdenk ik ze er wel eens van dat de mannen die die mening aanhangen zelf te soft zijn…. dus…. Aan al die mannen die yoga soft vinden: Try this!!!                      Later hierover meer……!

f7dc837a34f505ecc9d5d1e8e911746c  Boat-Pose-Paripurna-Navasana  Camel-Pose-Ustrasana

foto’s van: beyogi.com

 

Vinyasa Yoga

Nu Fleur yogalessen komt verzorgen bij Yoga Centrum Leusden, willen we natuurlijk ook weten wat vinyasa yoga inhoudt. Hieronder Fleurs beschrijving. Het zal ook geplaatst worden onder het kopje van soorten yoga, zodat het altijd makkelijk op te zoeken is.

Wat is vinyasa yoga?

Vinyasa yoga komt voort van het dynamische ashtanga yoga. Een vorm van yoga waarbij je elke keer dezelfde cyclus /serie herhaalt tot je deze tot compleet onder de knie hebt, dit duurt vaak een aantal jaar waarna er weer een volgende serie is, er zijn er in totaal 5.

Er zijn verschillende overeenkomsten tussen vinyasa en ashtanga yoga, in tegenstelling tot ashtanga yoga hebben de vinyasalessen geen vaste opbouw en volgorde. Daarmee is het wat speelser dan ashtanga.

Bij vinyasa yoga werk je aan het vergroten van fysieke kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit. Doordat je beweegt komt de bloedsomloop op gang en de zweetklieren worden gestimuleerd waardoor je afvalstoffen beter kwijt raken. Hierdoor wordt het lichaam gereinigd

Ook worden de spieren en organen door middel van deze oefeningen beter doorbloed. Er ontstaat een bijzondere warmte in het lichaam. Deze warmte wordt ook wel Prãna genoemd, levensenergie. Het Prãna zou naar verschillende delen van het lichaam kunnen worden gestuurd of weer in goede beweging worden gebracht waardoor de vitaliteit van de yoga beoefenaar vergroot wordt.

Tip van de week; opvallen met leuke billen

Van een collega ontving ik een super grappige tip over “Hoe op te vallen als yogajuf?!”. Niet zo zeer op de yogamat, stel je voor, dat leidt alleen  maar enorm af. Nee, buiten ‘in het wild’, zodat op een gegeven moment heeeel Leusden weet dat Yoga Centrum Leusden bestaat en ook wie daar dan docent zijn. Wat is nu die tip? Nou die is als volgt:

Ga elke dag, bijvoorbeeld na de les, naar een koffietentje.  Bezoek elke dag een andere en trek aparte of bijzondere kleding aan, het liefst een opvallende legging. Mooi natuurlijk, maar iets wat het gesprek op gang brengt. Dan vertel je (ik  dus) waarom je toch die toffe yogalegging aan hebt. Zo kun je steeds over je passie praten, leg je contacten en het is ook een mooie gelegenheid om een visitekaartje te geven en een gratis proefles aan te bieden.

Ik zie er wel wat in! Elke dag een excuus om langs een leuk koffietentje (nu ja het zal wel thee worden) te gaan. Zo kan ik mijn collega ondernemers in de horeca steunen, leuke bijkomstigheid. Ik kan dan nog meer kletsen over yoga, heerlijk! Nieuwe mensen ontmoeten, gewoon face to face in plaatst van Facebook of via mail. En ik móét dan natuurlijk wel even een paar leuke leggings gaan kopen. Nog een hele toer want het meeste dat je in de winkels tegen komt is donker en effen van kleur. Dus ik heb mijn best gedaan en die mooie billen op de foto? Ja, die legging heb ik besteld…… ben benieuwd of mijn billen er dan ook zo goed uit gaan zien.

Maar elke dag een theetje doen,….. vanaf maart misschien. Nu loop ik nog te snotteren, dat is niet echt handig een gesprek voeren. Dus Leusdenaren, maak je dit voorjaar  maar op voor een mooi verpakte yogajuf, mijn naam is Yvonne en mijn stekkie heet Yoga Centrum Leusden!

HTB1tMCXXcnrK1RjSspkq6yuvXXaD

Fleur komt erbij.

De vrolijke jonge dame van de optiek, die ook yogadocente is, bleek Fleur te heten. Gelukkig belde ze op nadat ik haar had uitgenodigd om eens een les bij Yoga Centrum Leusden te doen. Tja het kan toch niet voor niets zijn dat je elkaar zo tegenkomt? Vol enthousiasme hebben we een les gepland. En afgelopen woensdag was het dan zo ver. Haar eerste les als juf in Nederland en in het Nederlands….. want haar opleiding volgde zij in het Engels. De yogalessen van Fleur blijken Vinyasa Yoga, wel even een andere stijl dan de groep gewend was, maar we houden wel van een verandering op zijn tijd en een uitdaging. Dat laatste was het voor sommigen zeker. En natuurlijk was het een hele uitdaging voor Fleur die wel een beeetje zenuwachtig was. We vonden het dan ook erg dapper dat zij daar zo stond, voor een bestaande groep.

Fleur vindt yoga geweldig en het wordt steeds meer haar levensstijl. Yogalessen geven past in haar leven en die kans krijgt ze bij Yoga Centrum Leusden. Vanaf 11 februari gaat zij lessen verzorgen op maandagmorgen. Al om 09:00 uur. Ideaal als je kinderen naar school moet brengen, dan lekker even door naar een yogales voor jezelf om de week ontspannen te beginnen. En ook als je geen kinderen weg hoeft te brengen is het een lekker tijdstip!

Maar hoe kom je als beginnend docent aan een groep? Daarvoor hebben we een actie gemaakt. Vanaf 11 februari, en dan nog de hele maand maart kan iedereen die dat wil een les volgen bij Fleur tegen de helft van de prijs van een lossen les, dus voor €5,50. Dat is niet éénmalig maar je mag elke week hier gebruik van maken. En denk je april “Ik wil graag doorgaan met Vinyasa”, dan kun je lid worden bij Yoga Centrum Leusden en lessen volgen tot in de eeuwigheid….. nou ja, tot je zelf weer wenst te stoppen dus.

Dus Fleur komt erbij. WELKOM Fleur. Samen vormen we nu het docententeam!

IMG-20190131-WA0000b

 

Ontmoetingen

Gisteren deed ik iets geks met mijn bril en daarna stond hij in een, laten we zeggen, bijzondere stand. Hoewel het er lollig uit zag kon ik er niet meer mee kijken, dus boog ik hem terug. ‘PATS’ zei hij toen, en best wel hard. Vanmorgen bij daglicht vond ik een barst in het montuur, en ik betwijfel of hij nog lang zal leven. Voor de zekerheid maar naar de opticien en dan gelijk kijken of ze nog leuke monturen hebben. Brilletje is inmiddels al ‘volwassen’ en oud laat ik ze liever niet worden, dan ben je zo ‘uit de mode’.

Dus daar stond ik bij de opticien voor het rek met kekke nieuwe montuurtjes, (de dure serie, zo  werd me verteld.) Ik keek naar brilletjes met een magnetische voorkant. Heel grappig want met het frontje kun je de kleur veranderen, terwijl je toch steeds dezelfde bril op hebt. Want wat je dagelijks draagt zit je nu eenmaal het lekkerste. Dus ik vertel dat ik yogadocent ben en graag een neutrale bril heb. En dat doe ik voor jullie hoor, anders wordt je maar zo afgeleid niet waar? Knalrood, blauwe zebraprint of stripfiguurtjes? Daar kun je niet serieus yoga bij doen, toch? Onopvallend dus voor de les en misschien knallend voor thuis of speciale gelegenheden.

Wat denk je dat er gebeurt? De jonge dame die me hielp vertelt me dat ze ook yogadocent is. Ze heeft zojuist een korte docentenopleiding in India afgerond. Ik denk dat dingen met een reden gebeuren. Dus vertelde ik dat Yoga Centrum Leusden bestaat en dat we het geweldig zouden vinden als er nog een docente bij komt. Ze blijkt een jonge, vrolijk en enthousiast dame uit Leusden en belooft contact met me op te nemen.  Nu hoop ik van harte dat ze dat doet voor een gesprek en natuurlijk wil ik dan Ook wel eens een les van haar. Lijkt me heerlijk!!! Alleen maar luisteren en doen wat de yogajuf zegt.

Dus mooie dame van de Optiek Leusden, wees welkom!

product-image-243691235_8cddf5b7-f63f-478e-a3fb-543f431cd1dd_600x@2x

 

Fotoboek

Het jaar 2018 is bijna voorbij. En daar zit ik dan, tussen Kerst en Oud en Nieuw, 29 december bijna 00:00 uur. Ik kan niet stoppen met het doornemen van de foto’s van afgelopen jaar. Ik ben bezig een boekje te maken ter herinnering aan het eerste jaar van Yoga Centrum Leusden. Wat een genot om te doen. Natuurlijk is het leuk als naslagwerk, maar het helpt me vooral om weer te herinneren hoeveel bijzondere mensen ik om me heen heb. Ik voel me gezegend met alle mooie momenten die ik samen met, in de eerste plaats de cursisten, maar ook met mijn man, familie en vrienden heb mogen meemaken.

Wie weet komt het nog tot een diapresentatie, dan zal ik die hier zeker plaatsen.

Voor nu slaap lekker en morgen gezond weer op!

 

Intentie & hart-energie

Afgelopen dinsdag was er dan de workshop ‘Wiegen’ of ‘Schudden’. De naam dekt de lading niet, het is eigenlijk het geven van een minimassage aan iemand in buikligging over de kleding heen. Na het op een prettige manier neerleggen, stem je de adem op elkaar af, de rugwervels worden ‘verlengd’, en daarna wordt je heen en weer ‘gewiegd’. Als afronding wordt er langs de rug gewreven en het hele lijf ‘afgestreken’.

Deze week stonden de lessen in het teken van 4de Chakra, het hartchakra. Het orgaan waarmee dit chakra de wereld waarneemt is de huid, en het orgaan waarmee je aan de wereld teruggeeft zijn de handen en vingertoppen.

Als je dit zo leest, begrijp je dat masseren bij uitstek een activiteit is van het hartchakra. Je geeft vanuit je hart via de handen. En het ontvangen via de huid brengt ook gelijk een verbinding met je hart. De Intentie waarmee je de massage geeft is dan heel belangrijk. Als eerste moet er in jezelf de wil zijn om te willen geven. Geef dan met plezier en onvoorwaardelijk, verlang er niets voor terug.

Omdat de ontvanger, degene die ligt, het (vrijwillig) ondergaat denk je al gauw dat die het wenst, dus alles is goed. Toch is er ook vooraf de Juiste Intentie aan de kant van de ontvanger nodig.  Ook de ontvanger moet in zich de wil hebben om te ontvangen, bereid zijn om aangeraakt te worden en vertrouwen hebben. Wanneer je samen afstemt en op die manier de massage start dan zal het voor beide partijen een fijne ervaring zijn.

Als je elkaar van tevoren al kent, dan maakt het dit proces vaak wat makkelijker. Ben je niet met elkaar bekend, stel dan de vraag: “Mag ik je overal waar nodig aanraken?” en “vertrouw je me?”.  En neem een antwoord serieus. Erken de ander, accepteer elkaar zoals je bent en handel vanuit liefde. Als we steeds vanuit die waarden zouden handelen, hoe veel mooier zouden we dan samen de wereld kunnen maken?

IMAG3496_1