De 5 Vayu’s van het ademlichaam

De yoga leer erkent 5 lichamen: het voedsellichaam, het ademlichaam, het lagere denklichaam, het hogere denklichaam en het eenheidslichaam. In dit blog vertel ik over de 5 vayu’s van het ademlichaam,

Als mens heb je een voedsellichaam, dat is je fysieke lichaam, alles wat je eraan kunt zien, voelen aanraken, meten enzovoort. Het voedsellichaam is geboren uit voedsel en wordt onderhouden door voedsel . De geest, het denken, de denklichamen zijn ongrijpbaar, hebben geen ‘stof’. Ze zijn toch aanwezig en heel subtiel in hun zijn. De adem is de verbinding tussen deze stoffelijke en niet stoffelijke kant van jou als mens. De adem is ook de weerspiegeling van de levensenergie, de prana. De adem en een juiste adembeweging zijn zeer belangrijk. Wanneer dit niet op de juiste wijze gebeurt kun je zelfs heel ziek worden. Maar het heeft niet alleen invloed op het lichaam, ook de geest kan vertroebelen door een verkeerde adem/adembeweging of adem intensiteit.

Tussen lichaam en geest bestaat dus de adem en het ademlichaam. Het ademlichaam is geboren uit adem en wordt onderhouden door adem. Daarbij worden de bij adem zelf vijf systemen gezien die ieder hun eigen werking hebben en onderling verbonden zijn. We noemen deze vijf adems; De 5 Vayu’s.

De adem heeft een grote betekenis voor het hele lichaam, overal op de eigen manier. Op de tekening zie dat er verschillende plekken zijn waar de adem naar toe kan. Kennis van de adem en je eigen verstoring kan je helpen om andere Vayu’s aan te zetten, of te verzachten en zo te werken aan je eigen gezondheid.

1. Udyana Vayu

2. Prana Vayu

3. Samana Vayu

4. Udana Vayu

5de Vyana Vayu – gaat door alle vayu’s heen

De 5 vayu’s:

  1. Udana Vayu: De plek van Udyana Vayu, de opstijgende, omhoog gerichte adem is in het bovenste deel van de borstkas, de keel en verder omhoog. Het maken van klanken en dus spreken is mogelijk door deze adem. Gericht nadenken, herinneren en intellect functioneren door Udyana Vayu. Wanneer je mediteert en stil wordt van binnen en van buiten, dan is er weinig energie meer nodig en dan is er een sterke werking van Udyana Vayu.
  2. Prana Vayu: dit is de belangrijkste Vayu waar alle andere van af hangen. De Prana Vayu huist in de borstkas met als zetel het hart. De adem gaat op deze plek naar alle kanten, dat proberen de pijltjes aan te geven. Langs alle assen (en meer) zet de adem uit en krimpt weer in. Deze adem is sterk en breed en geeft levenskracht. De voornaamste functie is gasuitwisseling. Het onderhoudt de beweging van het hart, het denken, de zintuigen, de bloedsomloop en de zenuwen.
  3. Samana Vayu: Deze Vayu is de ‘gelijkmakende adem’. Het hoort bij het gebied van het puntje van het borstbeen tot aan de navel en rondom het lichaam. De adem is er vooral naar voren gericht en enigszins naar beneden, Inwendig horen er de volgende organen bij: maag, lever, gal(blaas), alvleesklier, de dunne darm en het stijgende en dalende deel van de dikke darm. In dit gebied wordt hitte geproduceerd door voedsel af te breken en nieuwe verbindingen aan te gaan die het lichaam kan opnemen. Je darmen zijn dan ook je eigen kacheltje. De Samana Vayu is een sterke en hete adem en helpt om vloeistoffen te circuleren in het lichaam.
  4. Apana Vayu: In het onderlichaam vind je de Apana Vayu; in het bekken en inwendig omvat het de dikke darm -de dalende tak, het urine systeem en de genitaliën. De functie is tweedelig. De eerste is om stoffen binnen te houden tot een geschikt moment en vervolgens om het met kracht naar buiten te brengen. Zoals ontlasting inhouden tot er een geschikt moment is om te poepen. Maar ook het binnenhouden van een kindje tot de bevalling dan met kracht uit te drijven. De adem zelf is vol, rond en warm. In dit gebied voel je je oerkracht.
  5. Vyana Vayu: Deze Vayu gaat in het lichaam in alle richtingen door alle ander Vayu’s heen en verbindt ze. De Prana (levensenergie) die door de longen is opgenomen wordt door de Vayana Vayu door het lichaam gebracht. De hitte en de voedingssappen die door Samana Vayu zijn gemaakt worden door Vyana Vayu verspreid. Verder worden bloed- en lymfestroom onderhouden en maakt Vyana Vayu beweging mogelijk. De oorsprong van Vyana Vayu ligt in de Smana Vayu, subtiel, gevoelig en beweeglijk in alle richtingen maar volgt daarbij de contouren van het lichaam.

Geïnspireerd door jong talent

Ze is fantastisch, deze zeer jonge yogadocente. Een talent in de dop!

Op dit filmpje laat zij een perfecte hond-houding zien. Als een docent in de dop kijkt ze tussendoor zelfs even naar haar pupillen.

En dan, héél bijzonder, zij doet zelfs een uitvoering van de hond-houding zonder haar handen te gebruiken. Daarbij bouw je eerst de hond-houding op zoals gebruikelijk: bekken omhoog, stevig staan in de voeten, je brengt de kin naar de borst, plaats dan het hoofd met de kruin op de grond en wanneer je de balans hebt gevonden is het misschien ook voor jou mogelijk om de handen los te halen van de grond.

Op het inspreken van de oefening is zij zoals je hoort hard aan het oefenen. En ik weet zeker dat dat goed komt als ze over een paar jaar Nederlandse les krijgt op school. Ik kijk nu al uit naar haar lessen.

P.S check eerst je eigen lichaamsbouw. Wanneer je volgroeid bent is waarschijnlijk het bovenlichaam te kort om deze houding veilig uit te kunnen voeren. Boven de leeftijd van 2 jaar is voorzichtigheid geboden.

Yoga voor de fascia

Van eind januari tot halverwege februari hebben we yogalessen gedaan met veel aandacht voor de fascia. Bij alle lessen, ook bij de Stoelyoga. Toen ik er over vertelde vroegen velen zich af wat dat zijn, je fascia, en waar zitten ze dan? Maar als je eenmaal het Nederlandse woord hoort, dan klinkt het veel herkenbaarder. Fascia zijn bindweefsels. Dat riep wel het één en ander op zoals ‘Oh ja, je hebt als mens bindweefselplaten’ , en er bestaat ‘bindweefselmassage’. En dat klopt. Fascia zijn bindweefsels en het is een netwerk van vezels / weefsels dat door het hele lichaam loopt. Het is als een dun vlies en loopt vlak onder de huid van top tot teen, maar ook om de organen, om en tussen de spieren; ze omhullen en doorlopen bijna alle structuren van het lichaam. Door de houdingen van yoga worden de bindweefselbanden gerekt, van vocht voorzien en soepeler gemaakt. Dat geldt voor iedere keer dat je yoga beoefend. Bindweefsels zijn dan ook niets nieuws, maar deze weken hebben we er de nadruk op geleegd om ze aandachtig te voelen en bewust te worden.

Dat hebben we gedaan door eens andere yogahoudingen dan anders te doen en bij degenen die we al kenden het accent anders te leggen. Ieder mens is anders en de reacties en resultaten waren dan ook heel verschillende maar allemaal zeer positief. Sommige mensen ervaarden dat ze zachter voor zichzelf konden zijn in een oefening, een aantal keren werd er genoemd dat de energie na de les enorm toe nam, terwijl een paar dames van de Stoelyoga met het thema fascia meldden dat ze eenmaal weer thuis, heerlijk lang en diep van hun middagdutje hadden genoten.

Dit blog is bedoelt om yogi’s op de hoogte houden van wat er speelt en om nieuwe mensen een indruk te geven van mijn lessen. Ik ga hier dan ook geen verhandeling uiteen zetten over fascia of de werking ervan. Ik had wel beloofd om het youtube filmpje te delen dat voor mij de inspiratie was voor de les. Dus bij deze! Dezelfde dame, Caro van Caro Yoga, heeft ook filmpje waarin ze heel toegankelijk uitlegt wat de fascia zijn. Veel plezier en doe vooral haar les nog eens thuis!

Foto boven is van TwistedSisters

Bijzonder en liefdevol het jaar 2022 uit!

De laatste weken van het jaar vlogen voorbij. We hebben lessen gedaan in stilte, ontspannen bij de ocean-drum en elkaar fijne dagen gewenst na een les bij kaarslicht met een kopje thee als afsluiting.

Stilte lessen: Er waren bijzondere stiltelessen; komen, doen en gaan in stilte (waarbij ik wel de les hardop uitsprak). Bij sommige groepen kennen we elkaar al zo lang en we doen al zo lang samen yoga er eigenlijk tijdens elke les een prettige en bijzondere stilte ontstaat. Iedereen gaat dan verfrist en opgeladen na de les weer naar huis. Voor anderen is stil zijn lastig. Je kunt zo’n les dan op verschillende manieren instappen. Je kunt bijvoorbeeld denken “Ik ga dit doen, ik ga het aan en geef me er aan over”. Maar er zijn ook mensen die een soort angst voor de stilte hebben en blijven hangen in de gedachte “Dat is niks voor mij”.

De week erna kwamen de reacties en die zijn natuurlijk heel persoonlijk. De één vond de stilte heel natuurlijk en prettig, de ander bijzonder en verdiepend en de volgende vond het ‘nog steeds’ niks. Misschien kun je raden welke reaktie ongeveer bij welke persoon past. We weten dat de mindset waarmee je ergens instapt erg bepalend kan zijn voor hoe je iets ervaart. Daarom de tip, laat je gedachten eens varen, wordt leeg en ervaar de wereld zoals een kind, fris en onbevangen.

Ocean drum: In oosterse wijsheden wordt de menselijke geest vaak vergeleken met water. Vrij vertaalt zeggen ze ongeveer: Wanneer je troebel water met rust laat wordt het vanzelf helder, gun de menselijke geest stilte en het wordt vanzelf helder. Maar helemaal stil worden is best moeilijk zoals eerder al duidelijk werd. Een oefening is om je gedachten op te laten komen, je kijkt er enkel naar en constateert slechts Waar je aan denkt om het vervolgens los te laten. Zo zullen op een gegeven moment gedachten enkel nog komen en gaan als golven op de zee. De ocean – drum maakt precies het geluid van de branding van de zee. Voor degene die het moeilijk vinden om stilte te omarmen is het soms heel fijn om tijdens de lange eindontspanning te kunnen blijven concentreren op een geluid. De meesten vonden de ocean-drum, met het geluid van de zee dat komt en gaat, dan ook een aanwinst.

Yoga bij kaarslicht: De allerlaatste week van het jaar hebben we weer volgens traditie de yogales gedaan bij kaarslicht. Iedereen neemt dan een eigen houdertje en een waxinelichtje mee en we verduisteren de ruimte. Dit voelt natuurlijk heel warm en knus. Maar daarnaast was de les ook nog eens helemaal ingesproken alsof je eerste Kerstdag beleeft, we hebben harte energie gestrooid en harte energie gedeeld door het door de groep te laten stromen.

Stromende energie: We gaven harte energie door door in een kring alle handen naar elkaar te openen en in gedachten stuur je energie naar je rechter buurvrouw, terwijl je links energie mag ontvangen. De ene persoon zegt dit ook echt te kunnen voelen en een ander heeft er niets mee. Ik was zelf verbaasd dat ik bij menig les werkelijk een ander gevoel had in mijn linker en rechter hand. Door mij heen stroomde de energie van allemaal en zo waren we allen met elkaar verbonden. Het bracht me een warm gevoel, dankbaarheid en tevredenheid na dit rare en onrustige jaar. Aan alle yogi’s een groot dank je wel. Ik wens jullie, jullie geliefden en natuurlijk een ieder die dit leest warme, knusse dagen, stralende feestdagen en een stomend, energiek Nieuw Jaar!

Kleurige mandala’s van VILT.

En zo ineens de is week weer voorbij. Ik verheugde me erg op het leggen van de mandala. Dit jaar kon het niet van zand zijn, en hij kon niet een week lang blijven liggen. Daarom heb ik een heleboel figuurtjes geknipt uit vilt van 3 mm dik. Dat knippen was even een werkje. Twee weken een een boel blauwe vingers later had ik genoeg interessante stukjes vond ik. Daarmee heb ik voor iedere groep een eigen unieke mandala ontworpen om tijdens de les naar te kijken en geïnspireerd van te raken. Een kleine foto-impressie:

Ik verheug me nu al op de Kerst met alle kaarslichtjes! Het voordeel van deze mandala is dat hij hergebruikt kan worden…. dus wie weet leg ik ook met kerst wat moois neer. Ach wie hou ik voor de gek? Natuurlijk leg ik mandala’s met de Kerst! Ik vind dit zo leuk dat ik het zelfs lastig vind om te stoppen. De week van de mandala legging zijn toch ook altijd wel mensen die de les missen, en speciaal voor hun leg ik deze hele week mini-mandala’s. Ook een paar figuurtjes en één enkel kaarsje hebben al een groot effect!

Workshop Dans en Yoga

Els ter Woort en ik, Yvonne Hofland, gaan samen een workshop verzorgen: Dans en Yoga. Dans doen de meeste mensen alleen voor het plezier maar dans kan heel therapeutisch en meditatief werken. Yoga is het stilleggen van de wervelingen van het denken. We doen dat bij Hatha Yoga door asasna ’s (houdingen) te doen, maar er zijn meer manieren om tot stilte te komen. Wat beiden gemeen hebben is dat beweging gebruikt wordt. Bewegen voor plezier, voor zelfkennis, voor souplesse, voor je gezondheid en nog veel meer. Dans en Yoga vullen elkaar heel mooi aan.

In de workshop staat het dansen centraal, met respect voor de grondtonen van Sacred Dance. We starten de dag met yoga om los te komen uit je hoofd, en ín je lijf. Losmaken, voelen en bewust worden. Daarna gaan we samen dansen. Er is tijd voor een lunch en als het eten een beetje gezakt is, gaan we ook in de middag eerst met en door yoga ons voor bereiden op meer Sacred Dance – dansen.

Natuurlijk ben je nu zó enthousiast dat je ook graag mee wilt doen. Daarom de praktische zaken op een rijtje:

De datum is: 9 oktober 2022

Het tijdstip is: 10:30 uur tot ongeveer 16:00 uur

Het adres is: De Valleihorst, Ruige Velddreef 105 in Leusden.

De kosten zijn: €45,-

Het volledige Dagprogramma:

10:30u – 11:00u inloop

11:00u – 11:45u Yoga

11:45u – 12:30u Dans

12:30u – 13:15u Lunch

13:15u – 14:00u Yoga

14:00u – 14:45u Dans

14:45u – 15:00u pauze

15:00u – 15:45u Dans

Om fijn mee te dansen is het nodig om soepele kleren aan te hebben. Zorg verder voor dansschoenen, een dekentje en je eigen lunch. Koffie en thee worden verzorgt, en soep tijdens de lunch.

Kosten voor deze dag zijn €45,- en er zijn maximaal 20 plaatsen.  Verzeker jezelf van een plekje door het bedrag vóór 22 oktober over te maken op: NL 83 ABNA 0487 5251 40

Op naam van E. ter Woort, onder vermelding van: dansdag 29 okt. 2022

Voor meer informatie kun je bellen met Els op: 06-55372431  of bel Yvonne op: 06-19179672

Welkom, Leuk dat je mee doet!

Avondlessen – Hatha Yoga op dinsdagavond

YES!!!! Bijna alle lessen (stoelyoga uitgezonderd) zijn nu op lokatie De Kom in Leusden en het blijkt dat per september ook de dinsdagavond beschikbaar is. Dat geeft mij de kans om weer yogalessen aan te bieden op de avonduren. Dus wil je fijne lessen Hatha Yoga? Wees Welkom!:

Dinsdagavond Hatha Yoga om 19:30 uur op lokatie De Kom

Natuurlijk ben je ook welkom op de andere yogalessen. Er zijn veel verschillende tijden en groepen zodat er altijd een yogales is die goed bij je past. Voor het totale lesrooster klik hier:

Lesrooster

Wil je nog meer informatie? Klik daarvoor op de hoofdpagina op START neem een kijkje door op de foto’s te klikken. Als er informatie is die je graag op de website wilt zien, maar er nog niet staat, laat het me vooral weten. Namasté en tot september op de yogamat!

https://yogacentrumleusden.wordpress.com/portfolio/

Zomertijd, opschoontijd

Ik had bedacht dat ik naar buiten zou gaan vandaag met die zon en het heerlijke weer. Maar het liep anders en ik zit bijna de hele dag aan de website te werken. Er is veel veranderd dus moest alle informatie doorgelopen worden. Het kwam er natuurlijk op neer dat ik alles opnieuw moest schrijven en invoegen. Zelfs na een lange dag hard werken is de informatie nog niet volledig. Maar ik ben weer heel blij met wat er wel uit mijn handen is gekomen. Het lesrooster voor de komende tijd staat er. En ik ga per september 8 lessen per week aanbieden. Dat betekend dat er een tweede groep komt voor mensen die Rustige Yoga willen doen en een tweede groep voor mensen met chronische pijnklachten. Aan het einde van vorig seizoen was er veel vraag naar, maar kon ik mensen geen plek bieden omdat ik geen ruimte had om de lessen te geven.

Inmiddels ben ik neergestreken op twee verschillende locaties. De stoelyoga-lessen zijn op de Zaaier 60A. Alle ander lessen zijn in De Kom. Dat is het gebouwtje rechts naast de Katholieke kerk op de Hamersveldseweg 51. Het is dan niet van ‘mezelf’, maar het is wel een mooie en fijne plek en zowel ik als de cursisten zijn blij dat we daar zijn neergestreken.

Nu er zekerheid is over plek en tijdstip kan ik ook weer reklame gaan maken. En als jij dit nu leest, vertel dan dat er nieuwe groepen komen en dat er ruimte is is bestaande groepen aan wie het maar horen wil. Samen op naar een nieuw seizoen vol fijne yogalessen.

Nog een paar weken genieten van de zomer en daarmee van buiten yoga, lekker in mijn eigen tuin. En als het even mee zit misschien nog eens een buiten-les met een groep. Houd daarvoor mail, website en Facebook in de gaten!

Namasté, Yvonne

Afscheidsmiddag Yoga Centrum Leusden

Lieve mensen, bedankt voor jullie komst. Ik heb een heel gezellige middag gehad. Bedankt voor de aandacht, de attenties, de bloemen en originele cadeautjes. Ik kreeg bij voorbeeld een doosje complimenten, een amber blokje, lichtpuntjes, kaarsjes en veel chocola en bonbons. En ik geniet nog na van alle leuke kaarten met lieve woorden.

Ik denk dat ik degenen die kwamen ook verrast heb. Er waren drie dingen te doen deze middag, één gericht op het heden, één op het verleden en één op de toekomt.

Op de middag zelf is iedereen op de foto gegaan in/met/door het Indiase altaar. Met een heel goed toestel stond (bijna) iedereen in één keer prachtig op de foto.

Bij vertrek vroeg ik eenieder met krijtstift een afscheidswens of groet schrijven op de buitenkant van de ramen. We krijgen vast nog een beetje regen deze week en dan zullen de woorden verwateren, gaan druipen als tranen en op dramatische wijze verwoorden wat wij in ons hart voelen.

Maar dan kijken we ook weer vooruit. De wet van de aantrekkingskracht zegt dat je dat wat je aandacht geeft naar je toe haalt. Dus als wij met zijn allen nu een mooie nieuwe plek visualiseren dan trekken we met zijn allen die nieuwe toffe plek naar ons toe. Vanuit die gedacht heb ik alle gasten gevraagd de nieuwe ruimte vorm te geven in woord en/of beeld door te schrijven, knippen, pakken, schilderen en knutselen. Dit plotselinge verzoek moest even landen hoor! Een kopje thee, wat lekkers erbij, voorbeelden geven…… en toen ging toch de één na de ander aan de slag.

Er kwamen prachtige dingen tevoorschijn! Lieve brieven, gedichten, complimenten, zonnig plak- en schilderwerk. Het liefst willen we allemaal ruimte om ons heen, ramen die open kunnen, op elkaar afgestemde kleuren en een fijne sfeer. Maar een aantal keer stond er ook iets in de trant “Het maakt niet heel veel uit, als jij er maar bent om les te geven.” Daar wordt mijn hart heel warm van.

Dikke kus van Yvonne

Yoga Centrum Leusden in de lokale krant.

Gisteren kwam de nieuwe Leusder Krant weer uit, en we staan erin! Dit is de link. Met een gratis account kun je het hele artikel lezen: https://www.leusderkrant.nl/lokaal/zorg/822737/de-smederij-op-een-bedrijf-na-alleen-nog-zorg-en-welzijn- De asana (houding) ziet er mooi uit op de foto; op de zijkant van mijn voeten met mijn billen van de grond, perfect in balans.

Het blijft bijzonder om jezelf in de krant te zien en lezen hoe een ander jouw verhaal vertaalt en vertelt. Alle voordelen van yoga en de extra dimensie van het beoefenen van yoga in een eigen ruimte komt duidelijk naar voren. Een paar andere dingen staan er niet zo scherp; zo is het aantal jaren dat ik in de Smederij huur niet erg duidelijk en de lokalenverdeling klopt niet helemaal. Natuurlijk stoor ik me aan onvolledige reactie van de gemeente. Maar een kniesoor die daar op let. Het doel is het vinden van een nieuwe geschikte plek voor Yoga Centrum Leusden.

Natuurlijk kan ook niet alles in een artikel. Het is te veel omvattend. We hopen met zijn allen van ganser harte dat het artikel iemand wakker schut die nog ergens ruimte heeft waar we terecht kunnen, of een goede tip om dat te vinden. En dan over een poosje frommelen we het krantje op en gooien het in stromend water. Wat geweest is is geweest. We gaan dan graag met de stroom mee. Op naar nieuwe oevers, nieuwe horizonten en nieuwe avonturen.