De laatste lesweek van het seizoen 2020-2021

Ook de laatste week van het seizoen 2020-2021 zit er weer op. Wat was het een raar jaar! We kwamen net weer in een ritme, en dan is er ‘ineens’ de zomerstop. Maar het was wel een hele fijne en gezellige laatste week. Ik had voor de gelegenheid weer een bak met drijfbloemen gemaakt wat van bovenaf gezien een mandala op zich is. En van de zijkant spiegelen de bloemen zo mooi in het water.

Elke groep heeft na de les een kopje thee gedronken met iets lekkers erbij (uit de winkel hoor). Bij één van de lessen kwam een cursiste zelf met heeerlijke brownie, die haar echtgenoot voor ons gebakken had. Van een andere yogi kreeg ik een prachtige, grote buitenplant cadeau. En ik werd helemaal blij van die vele lieve en dankbare woorden in het gastenboek.

Dank jullie wel allemaal!! We houden de zomer kort en staren het nieuwe seizoen al weer op maandag 30 augustus. Ik wens iedereen hele mooie weken, op naar een nieuw mooi jaar!

Namasté, Yvonne

Yoga voor mensen met chronische pijn?

Alweer een weekje geleden had ik een mooi contact met een fysiotherapeute die werkt in een praktijk gespecialiseerd in het behandelen van mensen met chronische pijn. Soms kan pijn niet meer behandeld worden. Fysiek zijn alle obstakels uit de weg geruimd. De pijn is dan vaak een restverschijnsel wat tijd nodig heeft om te helen, of er is nog pijn uit verkramping die weer ontstaat uit de angst voor pijn.

Een oud versje zei al eens: Een mens lijdt dikwijls het meest van het lijden dat hij vreest.

Deze dame, ik noem haar hier Anneke, verwijst al geruime tijd mensen die uitbehandeld zijn naar yoga. Yoga laat je je lichaam weer voelen. Yoga brengt je naar binnen, laat je ervaren wat er is in het hier en nu en yoga leert je dat het er mag zijn. Niet dat er ook maar iemand is die komt omdat hij/zij graag wil leren dat het OK is dat er pijn is. Van pijn wil je juist af niet waar? Maar pijn is een signaal. Je lichaam praat tegen je en van nature kan het lichaam zelf vertellen wat goed voor je is en wat niet. Helaas zijn we in onze maatschappij en cultuur het vermogen kwijt geraakt om te luisteren naar wat het lichaam te zeggen heeft. Maar dat wil niet zeggen dat het lichaam niet meer tegen je ‘praat’. Integendeel, je lichaam gaat tegen je ‘schreeuwen’, onder andere via pijn.

En zo kwamen Anneke en ik dus in gesprek over yoga voor mensen die chronische pijnklachten hebben. Yoga kan (veel) verlichting brengen. Door het doen van lichaamshoudingen en ademoefeningen maar ook door bewustwording. Wat gebeurt en eigenlijk van binnen? Wat is mijn reactie daarop, zowel in denken als in het lijf? En heel belangrijk; Wat kan ik wel? Wat voelt goed zonder dat het pijn oplevert. Want vaak kan dat ook; bewegen zonder pijn, maar je weet niet waar je dat zoeken moet.

En zo ben ik geïnspireerd geraakt om het komende seizoen lessen op te zetten voor mensen met chronische pijn. Door dat in een groep aan te bieden hoop ik dat de drempel weg is om ‘in een yogagroep’ te stappen. Iedereen zit dan immers in hetzelfde schuitje.

En wat betreft de lessen, die zullen aan de groep aangepast worden.

 • minder prestatie in de houdingen
 • luisteren naar het lichaam
 • onderzoeken wat het lichaam aan kan
 • verruimen van binnenuit middels de adem
 • leren loslaten
 • reacties onderzoeken zowel lichaam, geest en adem
 • bewustzijn vergroten over eigen kunde en keuzes

September gaat het nieuwe seizoen weer van start, en als het aan mij ligt komen er lessen Yoga voor mensen met chronische pijn op het rooster te staan. Voor nu, ben ik heel benieuwd hoe anderen er over denken. Zou je het mensen aanraden? Heb je zelf pijnverlichting ervaren door yoga? (IK WEL!). Denk je dat het helpt om met gelijk gestemden deze yogalessen te volgen?

Laat het me weten! Ik kijk uit naar je reactie. Lieve groet van Yvonne

P.S. nu lijkt het erop dat ik de lessen dan op vrijdagmiddag aan zal bieden.

Nieuwe docent Zhineng Qigong erbij

Afgelopen week had ik meerdere mooie contacten en gebeurtenissen, stof genoeg voor meerdere verhaaltjes. Maar vandaag is dit blog geweid aan het ontmoeten van Wienke Konink. Wienke is partner en moeder, ze woont in Leusden, loopt graag met haar hond, houdt van dansen en yoga. De afgelopen jaren kreeg ze te maken met verschillende medische uitdagingen waardoor ze dat helaas allemaal niet meer kon doen. Wienke trof Zhineng Qigong op haar pad en het hielp haar naar herstel. Zij is zelfs de opleiding gaan doen om zelf docent Zhineng Qigong te worden, en heeft die inmiddels afgerond.

Wienke en ik kwamen in contact omdat Wienke heel graag haar ervaringen met Zhineng Qigong met anderen wil delen en op zoek was naar een mooie ruimte. Nou een mooie en fijne ruimte met een goede sfeer, dat hebben we zeker bij Yoga Centrum Leusden. Wienke voelde zich meteen goed en op haar gemak in de yogazaal, en wij zien in Zhineng Qigong een mooie aanvulling op ons aanbod. Dus is de zoektocht is verleden tijd en Wienke zal in het nieuwe seizoen lessen Zhineng Qigong gaan verzorgen op de vrijdagmorgen.

Dit is slechts een vooraankondiging. Zodra het echt zo ver is, zal ik een stukje plaatsten wat Wienke over haarzelf geschreven heeft waarin zij vertelt over meerdere talenten waarover zij beschikt. Maar ben je nu al benieuwd naar wat Zhineng Qigong inhoudt, of wil je meer informatie? Neem dan alvast gerust contact op. Wienkes exacte lestijden worden ook zo spoedig mogelijk op de website vermeld. Wienke, van Harte Welkom bij ons team!

Yoga na de Corona-lockdown

Begin juni mochten we gelukkig weer voor een yogales de zaal in. De opstart was heel voorzichtig en de eerste dag dat het mocht zat ik nog steeds in mijn ééntje in de zaal voor de laptop les te geven. Langzaam vullen de lessen zich, en tegelijk is het wat leeg….. want tja, de tijd tikt door en met het prachtige weer hebben we eigenlijk nu al zomer en is menigeen al voor korte of lange tijd op vakantie.

Vorige week was er dan ook weer de eerste les Stoelyoga na die lange lockdown. Natuurlijk had iedereen de lessen gemist. Maar niet alleen de yoga, maar ook er even uit zijn, elkaar ontmoeten, een praatje, fysiek bezig zijn én samen stil zijn. Juist dát; Samenkomen, samen beleven; ook al doe je yoga voor jezelf. Bij Stoelyoga ligt de gemiddelde leeftijd wat hoger, (al balanceert onze veertiger het ook mooi weer uit), en de meeste wonen alleen. Wanneer je dan ook nog moeite hebt om je tijd te vullen, dan is veel lege tijd hebben waarin je bijna niets mag niet iets om naar uit te kijken.

Ik zelf had ook zo’n zin in de lessen, zin om elkaar weer zien en het geluk hebben dat niemand in de groep getroffen was door Corona. En dan heb je de zaal opgebouwd, de les voor bereid en de eerste deelnemer komt lekker op tijd. Dat was Piet van 92 lentes jong. Met een prachtige roos. Speciaal voor mij gekocht! Mijn dag kon toen al niet meer stuk.

Maar het kon wel nog beter worden. We hebben heerlijk rustig en voelend yoga gedaan, samen, met elkaar en toch alleen met daarna een fijne en diepe ontspanning. En daarna bij het ‘terugkomen’ uit de ontspanning zag ik al die blije en ontspannen snoeten. Ik heb het mooiste beroep van de wereld dacht ik bij mijzelf. Yoga mogen delen en zien wat een vreugde het geeft, gaf voor mij het gouden randje aan de dag.

Lieve mensen, ik ben blij dat jullie van yoga genieten. Op mijn beurt geniet ik enorm van jullie blijheid en rust. Ik hoop dat we nog jaren zo samen door mogen gaan.

Namasté, Yvonne

Yoga en ondernemerschap – De kern van je zaak

Alweer meer dan drie jaar bestaat Yoga Centrum Leusden. We hebben een boel trouwe leden waarvan de ene soms de volgende weer mee brengt. Sommigen vinden ons door supermarktflyers en een volgende via de website. Voordat iemand bij ons een yogi is, is die persoon een ‘potentiële klant’. Ik weet het, het is een nogal ongezellige, zakelijke titel.

Maar al zijn de yoga lessen die je geeft nog zo goed, van buitenaf is dat niet te zien. Je moet mensen informeren waarbij belangrijk is dat je kunt verwoorden wat je stijl van yoga is, wie je zelf bent en wat je in jouw yogalessen aan cursisten mee wilt geven. Voor veel docenten van yoga (maar ook tai chi, Qigong en meer) is dat een hele kluif.

Ik ben dan ook heel blij en trots dat ik een fijne trainer heb gevonden die in onze fantastische zaal de training gaat aanbieden Yoga en Ondernemerschap – De kern van je zaak. Deze training is geschreven voor docenten die willen ondernemen van uit hun kracht en niet vanuit wat anderen van je verwachten. Deze training helpt je bewust worden van wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je die kunt inzetten om jezelf sterker neer te zetten als ondernemer waardoor je beter gezien wordt.

Met deze link kom je bij de praktische informatie: https://yogacentrumleusden.wordpress.com/portfolio/extra-activiteiten/

Al bestaat Yoga Centrum Leusden al weer drie jaar, ik weet dat ik weer een boel ga leren en ontdekken in deze training. Doe je ook mee?

Namasté, Yvonne

Yoga en de nieuwe versoepelingsregels

“Zorg dat je geen brandhaard wordt!” Wijze woorden van ons contactpersoon bij de gemeente Leusden. En zorgen dat je bij Yoga Centrum Leusden veilig bent in covid-tijd doen we door ons te houden aan de geldende regels.

Helaas mogen groepslessen nog steeds niet gegeven worden en tot nu valt yoga daaronder. Het advies is om creatief om te gaan met de regels die wél mogen en dat is groepjes van twee en een instructeur die de ‘groepjes’ per groepje instructies geeft.

Het klinkt super krom maar we mogen dus wel een paar groepjes van twee ontvangen (met alle afstands- en andere regels in acht genomen natuurlijk) en dan vanuit het midden instrueren per tweetal wat de oefening wordt.

Zowel bij Hatha Yoga als Dru Yoga werken we in een kring wat enorm fijn is voor de verdeling en het rond gaan van energie. Maar er zijn ook een boel yoga-stijlen waarbij de docent echt een instructeur is en vooral zegt/roept wat je moet doen en zelf tussen rijen yogi’s door loopt om per persoon nog aanwijzingen te geven, al dan niet met een fysieke lichaamscorrectie (de cursist aanraken).

Er is contact met huidige cursisten over bij welke van de creatieve mogelijkheden zij zich het prettigst voelen. Dat zóu kunnen zijn met de yogajuf in het midden van groepjes van twee……. nooit gedacht dat ik mogelijk een wandelen yogajuf zou worden!?

P.S. Ondertussen heeft de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) wel een petitie aan het Rijk aangeboden om voor yoga andere regels te hanteren. Dus wie weet zijn volgende week de versoepelingsregels al weer aangepast.

Yoga Centrum Leusden in de media

Hoi daar, leuk dat je onze site bezoekt. Misschien ben je al bekend met Yoga Centrum Leusden en misschien neem je eens een kijkje doordat onderstaande artikel in de Leusder Krant stond – met grote dank aan journalist Marcel Koch en redacteur Daan Bleuel.

We hebben een hele fijne plek om yoga te doen. Alleen houdt bij ons, net zoals bij andere ondernemers, de lock-down het fysieke samenzijn tegen. De yogalessen gaan nog steeds door maar zijn nu digitaal.

Heb je zin om eens een les mee te doen? Mail of bel dan even, dan krijg je de link voor een gratis digitale proefles bij Yvonne of Mieke. De lessen die op dit moment nog doorgaan zijn:

 maandagHatha YogaYvonne19:15 uur – 20:30 uur
 
 woensdagHatha YogaYvonne19:15 uur – 20:30 uur
 
donderdagDru YogaMieke19:15 uur – 20:30 uur
 
zaterdagHatha YogaYvonne09:00 uur – 10:00 uur
 Hatha YogaYvonne10:15 uur – 11:15 uur

Bellen kan naar: Yvonne 06-19179672 of mail naar yvonne@saralyam.nl

Leuk dat je mee komt doen!

Echt superleuk dit artikel in de krant. Het is wel een ‘interactief’ artikel wat betekent dat maar een deel van het geheel geplaatst is. De rest van het artikel kun je alleen lezen als je een abonnement hebt op de Leusder Krant. Maar van de redacteur Daan Bleuel heb ik de link gekregen zodat wie wil het hele artikel kan lezen:

https://www.leusderkrant.nl/premium/lokaal/zakelijk/665857/yogadocent-yvonne-hofland-deze-periode-maakt-mij-niet-somber-/XL6t0IU37Wc_ddj4yJHIST8iVMrJIPWmBHO2DmQuA4jqDwHRo102H2Sf-oWRltc4NbQx0pHKt4F49-BsuUb4YstWHLQEmJvOfRIbXxhERFWG388vPUtUxRh9ejGzMxDW

Namasté hopelijk weer tot binnenkort, Yvonne

Geïntervieuwd voor de lokale krant

 
 Vandaag begon mijn dag anders dan anders. Ik was druk met onderstaande lijstje:
 
 *     Antirimpelcrême
 *     Mascara op,…… nee nog een blote billen gezicht. Geen tijd meer, meenemen dan maar
 *     Haargel mee en een kam /borstel
 *     Yogakleren mee voor op de foto

Ik was namelijk uitgenodigd voor een interview voor de lokale krant. Het onderwerp; Hoe gaat het met je als ZZP-er in corona tijd?  Hoe gaat het met je onderneming en met jou zelf? Corona raakt ons allemaal, en ik vind het een mooi initiatief dat de Leusder Krant ‘onze’ verhalen laat horen, van de Leusdenaren zelf. Dus werkte ik ook graag mee aan de serie over Ondernemers in Coronatijd. 

Mijn hart en mond lopen meestal over van yoga. Maar nu ging het hele gesprek over de ondernemerskant. Wat deed en doet Corona en de lockdown met jou, met de onderneming, wat zijn de gevolgen voor je bedrijf, hoe sta je er persoonlijk tegenover, kun je het bolwerken en hoe zie je de toekomst?
 
Het is natuurlijk niet leuk als ik hier al alle antwoorden ga geven, dan hebben jullie straks niets meer te lezen in de Leusder Krant. Maar ik kan wel vertellen dat ik het een plezierige ervaring vond om mijn verhaal te mogen doen en te ontdekken wat het me eigenlijk gebracht heeft. We kijken vaak snel naar de dingen die tegenvallen, maar er is ook veel moois uit gekomen. Zo waren er de fijne buitenlessen, kwamen er filmpjes op de website, en inmiddels zijn de lessen digitaal. Ik vertelde tijdens het gesprek dat ik nog steeds een opgewekt humeur heb ondanks de lange, (saaie en je van contacten berovende) lockdown. Voor mij is dat één van de vele verworven kwaliteiten vanuit yoga. Yoga brengt je bij jezelf, en als je het goed hebt met jezelf ben je blij in de grond van je bestaan. Ook als er dingen om je heen gebeuren is er die grondtoon in jezelf waarin je weet dat het goed is.
 
Dit ‘ je goed voelen in jezelf; lichaam, adem en geest’ is  wat ik graag aan anderen mee geef / aanleer. Soms lukt dat een beetje, soms lukt het groots. Ik denk dat ik op de goede weg zit wanneer ik zo af en toe een compliment van iemand krijg. De yogi’s komen dan ook graag en trouw. Al is niet iedereen gediend van de digitale lessen. Thuis zitten met een schermpje is tegenwoordig redelijk normaal als je jong bent, maar boven een bepaalde leeftijd niet zo gewenst. Dus wachten een aantal groepen met smart tot we weer samen mogen komen in de zaal. 
 
Natuurlijk zijn er best een aantal mensen gestopt die niet mee konden of wilden doen. Dus ja, 2021 zal als onderneming een uitdaging zijn om bol te werken. Marcel ( de interviewer) vroeg mij of ik me wel gesteund voelde. Ja, zei ik volmondig. Ik wordt enorm gesteund door iedereen; middels een kaartje, interesse in mij en het bedrijf en natuurlijk het feit dat er mensen zijn die de maandkosten over maken terwijl ze er voor kiezen om niet met de digitale lessen mee te doen. Het één voelt persoonlijk heel goed, het ander helpt natuurlijk om als Yoga Centrum Leusden ook na de lockdown verder te kunnen. Samen komen we er wel doorheen. 
 
Kijkend naar de toekomst hoop ik dan toch echt na de zomer met meer docenten mooie lessen te mogen verzorgen in verschillende yoga stijlen als Hatha Yoga en Dru Yoga maar ook bijvoorbeeld Qi-Gong en Tai Chi. En dat we daarmee vele Leusdenaren mogen ontvangen die in deze periode zo op zoek zijn naar beweging, zingeving, mentale balans, leren vorm geven aan nieuwe situaties en meer. Dat al die cursisten bij Yoga Centrum Leusden een plek vinden waar zij zich welkom voelen en op eigen niveau aan hun ‘vraagstukken’ kunnen werken. 
 
Blijf gezond en hoplijk ontmoeten we elkaar gauw weer. 

In het licht van zesde Chakra

Diwali, het lichtjesfeest, is weer voorbij. De prachtige zandmandala is weer opgeruimd. Maar het was een feest om alle lessen te doen om die grote mandala heen. De mandala zelf gaf al een andere dimensie aan de lessen. En daarnaast stond het licht in jezelf, jouw innerlijk licht, het licht als element van zesde chakra centraal in de lessen.

Ganesha in het midden

Elke les begon met het aansteken van een eigen lichtje terwijl je iets voor je neemt / aan iets denkt wat je vult met vreugdevolle positieve energie. We hebben gewerkt aan het openen van het Chakrakanaal, het laten stromen van prana en het ervaren van jouw eigen innerlijke licht. Vanuit het licht van zesde Chakra ervaar je jouw eigen wijsheid, dat wat goed is voor jou en wat niet. En om dat licht nog eens te versterken sloten de lessen af met een kleine tratak-meditatie, het staren in een kaarsvlam.

Ik heb het weer ervaren als een fantastische en bijzondere week. Ik vroeg om reacties op de mandala of de les in het gastenboek te schrijven en werd overladen met mooie woorden en warme wensen. Soms met heel persoonlijke verhalen.

Dank jullie wel allemaal, ik neem alle ervaringen mee in mij hart.

Namasté, het licht in mij groet het licht in jou. Want samen zijn wij deel van de allesomvattende energie die Liefde heet.

Yvonne

Reuzen Mandala van zand op Diwali

Het is nu een prachtige traditie om op de dag dat Diwali start, het lichtjes feest in India, een enorme mandala van zand in de zaal te leggen. Vorig jaar deden we dat met 6 dames en dat was reuze gezellig. Helaas mochten we door Covid-19 dit jaar niet in groepen samenkomen, dus heb ik de mandala in mijn eentje gelegd. Het is erg leuk om te doen, maar ooohh wat heb ik jullie gemist. Toch ben ik blij met het resultaat en ik laat hem lekker liggen tot de lessen weer in de zaal beginnen, ik ben minder blij met de spierpijn…..

In de mandala staan lichtjes. Bij ons in het westen zijn dat waxinelichtjes, in India zijn het diya’s; kleine kommetjes met ghee en een lontje wat aangestoken wordt. Diwali gaat namelijk over dat licht, het licht in je leven en Diwali viert de overwinning van licht over duisternis.

Licht dat staat voor het goede, het positieve, het mensvriendelijke. Duisternis dat staat voor het kwade, het negatieve voor datgene wat mensonvriendelijk is. In de betekenis van overwinning van licht op duisternis, roept het Divalifeest een ieder op om het kwade (en het negatieve) in zichzelf te overwinnen door het goede, het positieve meer ruimte te geven.

Diwali is een feest voor iedereen arm of rijk jong en oud, man en vrouw, en wordt gevierd op de donkerste nacht van het jaar wanneer de maan volledig achter de aarde is. Tijdens Diwali kijk je als mens terug naar het afgelopen jaar en naar wat goed en wat niet goed ging. In familie verband worden er lichtjes aangestoken en gefeest met zoet eten en vuurwerk. Met het aansteken van het licht verbrand je het kwade en kijk je vooruit met een positieve blik. Licht staat symbool voor succes en hoop en op Diwali neem je als het ware pauzemoment en maak je daarna een nieuw begin!

Maar in de zaal valt de mandala het meeste op. En ik weet dat de mandala altijd veel vragen oproept, dus hier verklap ik een paar geheimen.

 • Van tevoren leg ik lijnen, vooral de cirkels zijn erg belangrijk. Zonder een richtlijn blijft de mandala anders niet symmetrisch. In ieder geval niet bij mij.
 • Het zand is voor het derde jaar vogelzand wat normaal onder in de vogelkooi gaat. Vogelzand is te grof heb ik inmiddels geleerd en dus nu zeef ik het van tevoren drie keer.
 • Die leuke kleurtjes maak ik zelf met wat verf en water wat ik door het zand doe. Goed roeren en een week drogen op de verwarming en het is vrolijk gekleurd zand, zoals niemand anders heeft.
 • De mandala van dit jaar is net over de twee meter groot. Dat weet ik omdat ik van tevoren de begeleidende cirkels heb opgemeten en ik heb ze helemaal uitgevuld! De grap is dat je op foto’s altijd moeilijk kunt inschatten wat afstanden zijn, ( je kunt er nog net fatsoenlijk omheen lopen om bij je yogamat te komen).
 • Net zoals dat je op de foto eigenlijk niet de juiste kleuren ziet en alle details die erin zitten. Ik hoop dat jullie het heel binnenkort met eigen ogen mogen bekijken.
 • Dat wat de glinstering op de foto veroorzaakt zijn glazen druppels. Het effect is pas echt mooi met weinig lamplicht en veel kaarsjes.
 • Het leggen van een zandschildering heet Rangoli in India. En mensen die er bedreven in zijn leggen het helemaal met de hand, ieder perfect cirkeltje. Ik heb dit jaar wat flesjes gekocht en dat scheelde enorm. Ineens kon ik best snel de lijnen tekenen.
 • De mandala blijft een hele week liggen en we doen dan alle yogalessen om de mandala heen. Na die week gaat de bezem er door heen en verdwijnt de hele mandala in de prullenbak.

Het is niet jammer dat de mandala weer verdwijnt maar juist binnen de traditie van Diwali een ook mooie les in loslaten. Want niets in het leven is immers blijvend, alles is aan verandering onderhevig. En om iets nieuws te kunnen creëren en/of te ontvangen zal je iets anders los moeten laten. Als een boom die in de herfst zijn bladeren loslaat om in de moeilijke winterperiode tot rust te komen. Zoals de afgevallen bladeren voeding zijn voor de boom in de nieuwe lente zo zijn de levenslessen die achter je liggen voeding om in het Licht van het leven positief vooruit te gaan tijdens Diwali.