Huilen

Daar zit ik dan. Na mij ochtend yoga in meditatiehouding. Ik zit en leef in het hier en nu. Zoals ik ook vaak zeg tijdens in een les tijdens een houding of meditatief moment. En ineens komen ze daar dan, dikke tranen. En wat al die tijd niet lukte, komt nu in één grote vloedgolf naar buiten. Ik huil, zonder geluid, maar met grote dikke tranen, schokschouderend.

Ik leef in het hier en nu met een groot verdriet. Yoga is mijn passie, en met mijn bevlogenheid heb ik al veel mensen mogen raken en beroeren om ook yoga te doen. Je onder te dompelen en te ervaren wat yoga voor je doet. Zowel op het fysieke vlak alsook mentaal, emotioneel en spiritueel. In de yogazaal ligt een gastenboek waar prachtige zinnen in staan. Yogi’s die aangeven dat ze minder pijn ervaren, iemand die er beter door slaapt en een ander is minder depressief waardoor ze zelfs minder medicatie gebruikt.

Maar heel binnenkort komt er een einde aan dit alles. En waarom? WAAROM? Ik weet het wel, wij weten het wel, maar het maakt het daarom niet minder zuur. Cursisten lopen de deur uit. Onderhuurders zijn al lang weg. Spullen worden gefotografeerd om te verkopen of weg te geven. Nog even en niets herinnert meer aan Yoga Centrum Leusden behalve de yogi’s die thuis op de bank zitten te verlangen naar wat was – naar yoga, een website zonder inhoud, een oud flyertje in de kast.

Beleidskader Sociaal Domein

We weten waarom we weg moeten. Omdat ergens een medewerker van de gemeente, een ambtenaar, vindt dat we niet passen in het plaatje van de doelgroep in ‘De Smederij’. Toen we kwamen was De Smederij een broedplaats. Een plek voor zorgpartijen en startende ondernemers die iets bijdragen aan de maatschappij. Inmiddels is de politiek omgeslagen en is er een nieuw beleid geschreven, en in dit nieuwe beleid is voor ons geen plek. Maar achter dit alles ligt nog steeds het bestemmingsplan van het pand waarbij er vooral maatschappelijke activiteiten plaatsvinden en het Beleidskader Sociaal Domein. Yogalessen, yogafilosofie en aanverwante bewegingsleren met hun filosofieën passen perfect binnen het bestemmingsplan; maatschappelijk. En in het Beleidskader Sociaal Domein staat op pagina 5 hoe de gemeente Leusden wil dat iedere inwoner van Leusden regie heeft en houd over eigen leven en eigen gezondheid https://www.leusden.nl/fileadmin/user_upload/Bestanden/Documenten/Actueel/beleidskader_Sociaal_Domein_focus_en_transparantie.pdf. Ze noemen dat positieve gezondheid: Positieve gezondheid gaat over het vermogen van mensen om met de lichamelijke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven om te gaan en om zoveel mogelijk eigen regie te voeren over het leven. Gezondheid is meer dan de af- of aanwezigheid van ziekte en niet alleen het domein van de professionals, maar van ons allemaal. Het gaat om veerkracht van mensen in het omgaan met hun zorgen over hun gezin, hun gezondheid, werk en financiën. Vanuit positieve gezondheid zien we de kracht van onze bewoners en kijken we naar de kansen en potentie die ze hebben.

Na de Corona Lockdown was Yoga Centrum Leusden weer opgebouwd naar een gezond ledental van 75 deelnemers. De onderhuurders, twee dames die beiden Qigong lessen gaven ontvingen samen 17 deelnemers. Tel daar de docenten bij op en er kwamen in een goede week 95 mensen door de deur van Yoga Centrum Leusden.

Dat zijn 3 professionals die 92 Leusdenaren helpen bij hun fysieke, mentale, sociale, emotionele en spirituele vraagstukken. Leusdenaren die actief op zoek gingen, die moeite, energie en financiële middelen aanwendden en zelf de regie namen zodat zij hun gezondheid op al deze vlakken zouden behouden. Als dat geen positieve gezondheid is, dan weet ik het niet meer.

Maar zo zegt de gemeente: Hoewel mensen baat kunnen hebben bij yoga of bijvoorbeeld andere paramedische beroepen, valt deze vorm van zorg niet onder de verantwoordelijkheid van de gemeente.

Wat er nu gebeurt is het volgende. De gemeente valt officieel niets te verwijten. YCL kreeg bij aanvang al een huurcontract met een einddatum, die eenmalig 11 maanden is verlengt. Die einddatum is 1 juni 2022. In De Smederij mogen nu alleen nog maar zorgpartijen ruimte toegewezen krijgen. “De gemeente Leusden vindt het belangrijk dat er voor elke oudere inwoner een plek is met passende activiteiten en zo nodig ondersteuning. Laagdrempelig“. Daarop is er een aanbesteding gehouden waarbij zorgpartijen zich kunnen melden met hun plannen voor deze doelgroep. Na gunning is dat Welzin geworden. Zij gaan de dagbesteding voor ouderen met geheugenproblemen vormgeven. En zij MOETEN dat doen in de aan hun aangewezen ruimte: De Yogazaal. Wanneer het zo ver is; als de ruimte geschikt gemaakt is en de klanten er zijn, dan geven ze de huidige ruimte in De Smederij op. (Rechts naast YCL). Oftewel, 93 Leusdenaren (wat er veel meer zouden zijn geweest als we hadden kunnen doorbouwen) wordt nu hun kans om via yoga zelf aan hun gezondheid te werken ontnomen, terwijl er in het pand dan nog 2 ruimtes beschikbaar zijn. De gemeente hoeft maar de twee andere ruimtes toe te wijzen aan Welzin en er is plek voor iedereen!

Leusden zorgt goed voor haar inwoners. Maar via De Smederij vooral (want er zit nog steeds één onderneming) voor degenen die zorg nodig hebben. Met je kleintje kun je naar het consultatiebureau. Je bent welkom in het buurthuis voor koffie en een activiteit. Je kunt terecht voor dagbesteding met een verstandelijke beperking of als je last van geheugenproblematiek hebt. Maar als je ‘gezond’ bent, zoek het dan maar ergens anders. Terwijl wij allemaal weten dat die ‘gezonde’ yogi’s ook niet zo gezond zijn. Dat lezen we in het gastenboek bij dankbare uitingen over minder pijn, beter slapen, verminderde depressie en meer.

Dank voor het lezen en je medeleven. Ik geef me nog even over aan mijn leven in het hier en nu. Ik huil.

Namasté, Yvonne

2 gedachtes over “Huilen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s